3 RAZLOGA ZAŠTO TREBATE IMATI DOBRO RAZRAĐEN PLAN ZA NATJECANJE

Podijelite s prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

U rat nikada ne biste otišli bez dobro razrađenog plana, a na sportsko natjecanje?

Veliki broj sportaša iz individualnih sportova, iako ni ekipni nisu izuzetak, nema jasno razrađen plan konkretnih zadataka prije meča/borbe/utrke. Mogućih razloga je nekoliko, primjerice, neznanje o tome koje su prednosti postojanja plana ili pak neznanje o tome kako plan pravilno postaviti. Jedan od razloga je i taj što i bez plana natjecanje uvijek nekako završi, više ili manje uspješno. Postojanje plana smanjuje upravo te velike oscilacije između natjecanja na kojima ste bili fantastični i onih na kojima ste bili katastrofa. No, plan ili ciljevi poput: „zabiti gol“, „obraniti što više lopti“, „ući u meč pa vidjeti kako će protivnik reagirat“, „dati sve od sebe“, nisu dobro postavljeni ciljevi plana jer nisu specifični i/ili nisu pod vašom kontrolom.

Plan bi prvenstveno trebao biti rezultat vaših iskustva na prošlim natjecanja i treninzima gdje će se razjasniti načini kako se „boriti“ s vlastitim nedostacima te kako iskoristiti svoje prednosti. Plan se može prilagođavati od natjecanja do natjecanja, odnosno unaprjeđivati ovisno o iskustvima koje ste stekli na prethodnom natjecanju. Takvim se pristupom približavate svom „savršenom“ planu, onom koji vas čini najboljim što možete biti.

Više je razloga zašto dobar plan djeluje povoljno na vašu sportsku izvedbu:

  1. Smanjuje nervozu. Ako plan postavite tako da bude unutar mogućnosti vaše kontrole znat ćete da ga možete ispuniti, a s osjećajem kontrole smanjuje se nervoza. Također, situacije visokog pritiska prestaju biti problem jer vi znate na što se u tim slučajevima trebate usmjeriti.
  2. Usmjerava fokus. Tijekom cijelog natjecanja vi imate jasan plan na koji se morate fokusirati da bi ga ostvarili. S planom teže gubite fokus jer znate na što se točno trebate usmjeriti, a i kada fokus pobjegne znate što činiti kako bi ga vratili.
  3. Motivira. S jasnim ciljevima znate u što točno trebate uložiti svoju energiju kako biste ostvarili svoj plan i došli do pozitivnih ishoda.

 

S dobro postavljenim planom bit ćete manje nervozni te više fokusirani i motivirani što je upravo početak rada na vašoj mentalnoj pripremi.

„Cilj bez plana je samo želja“ „Svaka igra ima pobjednika, a svaki pobjednik ima plan igre“ Matej Tomazin, mag. psych.

Preuzeto s stranice mentalnog treninga

Link: http://www.mentalnitrening.com/2016/05/15/3-razloga-zasto-trebate-imati-dobro-razraden-plan-za-natjecanje/