POVIJEST BADMINTONA

Podijelite s prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Badminton je jedan od najpopularnijih  natjecateljskih sportova , ujedno i olimpijski sport koji se igra u pet kategorija: pojedinačno žene i muškarci,  ženski i muški parovi te mješoviti parovi.

Badminton su sredinom 19. stoljeća izmislili britanski časnici u tada koloniziranoj Indiji. Tada se igralo reketom  koji je  bio izgrađen od drva i imali su crijevo razapeto preko okvira, ali danas se za izradu najviše koriste razni kompozitni materijali poput ugljičnih vlakana. Loptice su bile izrađene od lakih materijala primjerice pluta sa pravilno raspoređenim guščjim perjem koja su učvršćena oko vrha loptice. Poznato je i da su Grci prije 2000. godina igrali sličnu igru kao badminton.  Japanska igra Hanetsuki je slična badmintonu, ali se igra bez mreže. Badminton je bio jako popularan u gradu Poona pa se tako i igra zvala Poona.

Igra Hanetsuki

Reket i loptica za igru

 

Londonski trgovac igračkama Isaac Spratt  je objavio 1860. godine knjižicu o badmintonu, ali kopija nije sačuvana. U Karachiju ( grad u Pakistanu) su se pokušala napisati pravila o badmintonu 1877. godine. Godine 1887. osnovan je prvi badmintonski klub. Međunarodna badminton federacija osnovana je 1934. godine  pod imenom International Badminton Federation i to je ime nosila do 2006. godine, a tada je promijenila naziv u Badminton World Federation.  U početcima je imala 9 zemlja članica, ali danas ih ima 177. Badminton se na olimpijskim igrama pojavio kao demonstracijski sport 1972. godine u Munchenu (Njemačka), ali i na Igrama u Seulu (Južna Koreja) a u službeni program je ušao na Igrama u Barceloni 1992. godine. Danas Kina niže uspjehe u badmintonu te su prvi na ljestvici.

Badminton

Hrvatski badmintonski savez osnovan je 18.4.1991. godine. Danas se u Hrvatskoj badminton igra kao rekreacijski, ali i natjecateljski sport. Osnovani su mnogi klubovi i održana natjecanja, a igraju i najmanji pa i stariji jer je badminton sport u kojem upoznajete nova prijateljstva, zabavljate se, jačate svoje tijelo, pomaže u skidanju kilograma  te smanjuje krvni tlak.

Korina K. (BK TIGAR)

Badminton